Preclíky

Preclíky jsou vhodné pro různé okamžiky. K snídani, jako svačina během dlouhých cest vlakem nebo autem, jako svačina mezi jídly nebo jako opravdová pochoutka s máslem nebo smetanovým sýrem. Sečteno a podtrženo: preclíky jsou opravdu bomba. A jsou ještě lepší, když si je upečete sami doma. V našem receptu vám poradíme, jak na to. Pojďme na to!

Ohodnoťte náš recept!
0

Ingredience

Počet porcí
700 g pšeničné mouky typ 550
75 g másla
300 ml vody
30 g čerstvého droždí
1lžička medu
2lžičky soli
2lžíce hrubé soli na posypání
Pro louh
1 l vody
3lžíce jedlé sody
Pomůcky
Kuchyňský robot nepovinné

Nutriční informace

247 Kalorie
42 g Sacharidy
6 g Tuky
6 g Bílkoviny

Postup

1.

Příprava preclíků

Smíchejte med, droždí, 3 lžíce vody a 2 lžíce mouky. Přikryjte a nechte 15 minut odležet.
Označit jako dokončené
2.

Příprava těsta

Rozpusťte máslo. Zbylou mouku smíchejte s droždím ručně nebo v kuchyňském robotu. Postupně přidejte máslo, zbývající vodu a sůl. Hněťte asi 15 minut, dokud nevznikne hladké a pružné těsto. Přikryjte a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.
Označit jako dokončené
3.

Tvarujte preclíky

Na pomoučené desce těsto znovu prohněťte. Rozdělte jej na 12 stejných dílů (pomůže vám váha). Každý kousek rozválejte na váleček dlouhý asi 30 cm. Střed nechte trochu silnější. Vytvarujte z něj preclík. Konce vytvarujte do tvaru kulatého srdce, 2–3krát je svažte a umístěte na levou a pravou stranu mírně silnější části preclíku. Těsto položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ho odpočinout.
Označit jako dokončené
4.

Příprava louhu

Přiveďte vodu k varu, opatrně přidejte jedlou sodu (pozor, pění). Přiveďte nálev k varu a poté jej stáhněte z ohně.
Označit jako dokončené
5.

Předehřejte troubu

Předehřejte troubu na 220 °C horní/spodní ohřev.
Označit jako dokončené
6.

Vyluhování preclíků

Každý preclík opatrně ponořte do louhu pomocí děrované lžíce a namáčejte přibližně 30 sekund. Pak je vraťte na plech a posypte hrubou solí podle chuti.
Označit jako dokončené
7.

Upečte preclíky

Preclíky pečte cca 20 minut.
Označit jako dokončené

Poznámky

Nutriční hodnoty jsou přibližné, ve skutečnosti se mohou lišit.
 Uložit jako PDF